De bedremmelde molshoop
(aflevering 4)

Actrice Katja Schuurman heeft onze held San Fu Maltha op zijn voice-mail (06-50208763, 06-53441220) ingesproken of zijn boycot van de mensen die met Theo van Gogh werken ook haar persoon gold.
Het geval wil dat Maltha haar nog niet zo lang geleden gevraagd had om de hoofdrol te spelen in de Couperus-verfilming "Carmen van het Noorden", één van de projecten waarover San Fu veel interessante praatjes heeft, maar niet het geld, zoals 'ie deze week ook Paul Verhoeven niet langer aan het lijntje kon houden met betrekking tot "Zwartboek", waarvoor het budget nog steeds niet rond is.
Verhoeven kondigde aan een proces tegen Maltha te beginnen, Maltha doet wanhopige pogingen alsnog aan de beoogde negen miljoen Euro te komen en verkeert verder nog in problemen met "Vet Hard", voor welke film hij een deal heeft getekend met een penose-achtige die nu weigert zijn contractuele verplichtingen na te komen.
Terug naar Schuurman; enigszins in paniek belde Maltha terug naar haar belangenbehartiger Robin Goudsmit. En dit is hoe Katja het me letterlijk vertelde: "San Fu gaf toe dat er sprake is van een boycot, maar zei ook: 'Dat ontken ik natuurlijk in de pers.'"
Van Ronald Giphart tot Katja Schuurman, zij zijn besmet verklaard door een – hoe zeg ik dat nu netjes - krabbelaar met een identiteitsprobleempje die BV na BV opricht om belasting te 'vermijden'. Dat heeft wel iets. Met Prediker zou ik willen zeggen: "Zie de mens.., in al zijn kleinheid."
Ik heb er persoonlijk bijzonder veel aardigheid in dat Maltha boycots tegen me afkondigt, want je ziet de machteloze woede van de geweldenaar voor je en verbaast je over zijn gekwetstheid. Van filmfinancière Liesbeth van Dijk - aan wie Maltha in zakelijk opzicht heel veel te danken heeft, ik ook trouwens, want zij legde het contact met de firma Tiscali die vervolgens zorg droeg voor de twee miljoen Euro die de Fortuyn-film kostte - hoorde ik dat Maltha nu rond verteld dat ik het mobiele nummer van zijn zoontje op mijn site zou hebben geplaatst.
Zou Maltha zo autistisch zijn dat 'ie zich het nummer van zoonlief niet kan herinneren? De nummers die ik geplaatst heb zijn afkomstig van z'n eigen kaartje, maar misschien gebruikt San Fu stiekum de nummers van zijn kinderen om schuldeisers af te schudden? Het zou me allemaal niet verbazen, maar kom, laat ik San Fu nu ook 'ns het voordeel van de twijfel geven. Liesbeth van Dijk kan smakelijk vertellen hoe ze voor een film van Johan Nijenhuis het geld ophaalde tegen een van tevoren overeengekomen percentage van tien procent van het budget en hoe haar door Maltha met veel praatjes maar vijf procent werd uitgekeerd. Voor haar bemoeienissen met "Vet Hard" - dat dankzij haar gedraaid wordt - heeft ze nooit iets gekregen. Ze heeft hoge telefoonrekeningen vanwege haar pogingen Maltha te bewegen de overeengekomen vergoeding uit te keren en moet als het ware op haar knieën. Maltha en Van Dijk hebben een interessante zakelijke verhouding, waarbij meneer telkens weer zijn woord breekt om mevrouw te vernederen; het heeft iets gepassioneerds hoe halsstarrig San Fu probeert Van Dijk af te leggen. Hebben wij hier te maken met een oplichtertje?
Van Dijk: "Ach, natuurlijk is 'ie een oplichter! Maar ik heb nu eenmaal een band met hem."
Liesbeth koestert moederlijke gevoelens voor Maltha, die in zijn jeugd ernstig 'emotioneel verwaarloosd' is. Ze mag mij graag oproepen tot matiging van mijn publicitaire begeleiding van de Heer San Fu Maltha, al leest ze iedere aflevering van "De Bedremmelde Molshoop" met grote belangstelling en, naar eigen zeggen, vaak met een glimlach, want "'t Is allemaal waar wat je schrijft!"
Ze voegt hier aan toe: "En dan heb ik je nog niet eens verteld hoe je genaaid bent met "Cool", het echte verhaal bedoel ik. Dat vertel ik je niet, want dat vind ik zielig voor San Fu. Maar het is nog veel erger dan jij denkt!"
Ik loop storm op een onneembare veste. Maar Van Dijk is de enige die tot nu toe loyaal aan mijn geachte opponent is gebleven toen ze door mij aangesproken werd.
Haar grote bewondering voor Maltha is gebaseerd op diens bluf en vermogen haar te kwetsen. In zekere zin zijn Maltha en Van Dijk geliefden die zich aan elkaar op een andere manier bekennen.
Hoe lukt 't Maltha om naar buiten toe de grote man uit te hangen?
Maltha heeft een krediet van twaalf miljoen Euro losgepeuterd bij Van Lanschot-bankiers. Daartoe dienden drie accountants van Deloit een overzicht te maken van de bedrijfsstructuur die Maltha heeft opgezet om geld voor de fiscus weg te sluizen. Ze waren maanden bezig, want aan het oerwoud van BV's dat Maltha ten dienste staat, is vaak geen touw vast te knopen. De fiscus begrijpt evenmin hoe ze omgeleid worden door Maltha en dat is op zich een prestatie die respect verdient. Hij bluft voortreffelijk en maakt dan bijvoorbeeld de Inspecteur wijs dat 'Amerika' nog een vordering van ettelijke miljoenen op hem heeft, geld dat is overgemaakt naar 'één van mijn Amerikaanse bedrijven', die San Fu op papier in handen heeft. De fiscus weet nu eenmaal niets van de filmbusiness. Maltha simpelweg 'een oplichter' te noemen zou geen recht doen aan de oprechtheid waarmee hij probeert mensen te bedriegen. Wie zich afvraagt waarom de geplaagde distributeur zelf niet de benodigde centjes op tafel legt om Verhoeven "Zwartboek" te doen maken, stuit op een onverbiddelijke adder onder het gras; San Fu doet zich rijker voor dan 'ie is. Toen hij een zwembad in z'n tuin wilde aanleggen, - een lang gekoesterde wens -, was er maandenlang geëtter met de bank over een tweede hypotheek op de villa. Maltha babbelt honderduit en mag graag laten aantekenen 'allang binnen' te zijn. De Hollandse Bank Unie, die voor Van Lanschot gepolst was om twaalf miljoen in Maltha te steken, vond de interne boekhouding bij Maltha dermate chaotisch dat ze het niet aandurfde voor het volle pond te gaan en alleen met een veel lager bedrag in te tekenen. Is Maltha kredietwaardig?
Liesbeth van Dijk: "Hij is vooral gierig."
Maltha is bijzonder gierig, maar we moeten hem nageven dat hij een zeker talent heeft zich bij banken als een deftig heer voor te doen, - "Geld speelt geen rol" - en zijn even onnozele als onwetende gesprekspartners bekwaam in de luren te leggen. Maar anders dan Laurens Geels, de beste filmproducent die Nederland gekend heeft en die - uit onvervalste liefde voor z'n veel te dure films - met vervalste cijfers de banken bestookte, kent Maltha geen hartstocht. Hij is de boekhouder van z'n eigen kleine ziel, iemand die copywriters inhuurt om z'n kinderen een toespraakje met deftige woorden uit te laten spreken teneinde zijn gasten te imponeren. Is dat bedrog?
Nee, 't is belangrijk doen en ondertussen je kindertjes emotioneel verraden.
Maltha voelt niks, dus begrijpt ongetwijfeld niets van wat ik hier beweer en ziet zichzelf als een liefhebbende vader. Wie doet dat niet? Laten we concluderen dat onze man vooral doet denken aan de tweede generatie de Tokkies, het gevoelsleven van een Centurion-tank gekoppeld aan de onzekerheid van een non-valeur die niet weet wie of wat werkelijk van waarde is. Ik ontleen mijn bevindingen over Maltha vooral aan zijn personeel, dat zo vaak door hem geschoffeerd is dat het weinig moeite kostte inzicht te krijgen in zijn financiële handel & wandel; van de zesendertig personeelsleden die Maltha onderhoudt zijn ten minste vier zonder van de ander te weten van mening dat deze werkgever frauduleuze trekjes vertoont. Maltha scheert langs de wet. De vraag is hoe lang de banken zijn praatjes nog geloven?

Theo van Gogh

De bedremmelde molshoop (aflevering 1)
De bedremmelde molshoop (aflevering 2)
De bedremmelde molshoop (aflevering 3)


de Volkskrant 16 september 2004
Slijmen of Schelden ?

•   Ha die Theo,

Benieuwd of je dit stukje integraal plaatst, laat 'ns kijken.

Ik ben in de min of meer gezegende positie dat ik zowel jouw handel en wandel als die van de door jou volop geprezen San Fa Maltha de laatste tijd van dichtbij volg.
Als het gaat om ervaringsdeskundigheid doe ik volop mee, ik weet hoe makkelijk het is om met de gave van het woord emmers stront over Jan en alleman uit te storten, ik heb dat de afgelopen tien jaren - en langer - ervaren. De eerste de best boerenlul die zijn al dan niet volledige denkvermogen op 50% gebruikt, komt er al mee weg, mits geroepen. En het Internet roept iedereen, dus ook jou. Als een driejarige heb je plaats genomen, midden in de snoeptrommel en je hebt het reuze naar je zin.
Als iedereen jou nu voortdurend naait, want zo gaat het als ik je stukjes lees, al je hele werkzame leven, dan maakt jou dat een nymfomaan of hoer. Je mag zelf kiezen, maar als het steeds gebeurt, dan zoek je het toch echt zelf op.

Maar misschien wordt je toch ook gewoon minder genaaid dan je zelf denkt. Als iets anders loopt dan jij dacht of verwachtte, dan betekent dat natuurlijk niet dat je genaaid bent. Het liep gewoon anders, dat moet je met je schat aan ervaring op dat terrein herkennen.

Waarom dan toch steeds alles en iedereen afgezeken? OK, je wint prijzen genoeg maar je films zijn geen blockbusters, nooit geweest en dat zal mij persoonlijk een zorg zijn. It runs in your family en het komt laat uiteindelijk allemaal goed. Je hebt wel een publiek nodig - jij nog meer dan een ander - en als dat weg blijft zegt dat iets over je werk, in elk geval over je inschatting van wat het grote publiek wil zien. Daar had je Cool! niet voor nodig.

Cool!. Het loopt anders dan je dacht en hoopte en en dat ligt volgens jou maar aan een persoon: San Fu Maltha. Je haalt er alles bij wat je kunt bedenken tot en met z'n gezin en zoveeljarig huwelijk. En daarmee ga je veel te ver, het heeft er namelijk geen zak mee te maken. Je meent een afspraak met hem te hebben over zoveel schermen en die zijn er niet gekomen. Ben ik nou zo dom - ongetwijfeld - maar San Fu heeft geen schermen dus die afspraak kun je helemaal niet maken, jij niet en hij niet. Hij heeft films en kan proberen, dat lijkt me de aard van het beestje, om die op zoveel schermen te krijgen. Daarvoor is hij wel afhankelijk van de eigenaars van die schermen, van Pathe dus bijvoorbeeld. En stel nou eens dat Goderie een rekening met jou heeft openstaan, dan moet juist jij begrijpen dat 'ie 'm nu even vereffent, je zit zelf niet anders in elkaar. Sterker nog, je kunt niet zonder openstaande rekeningen, ze vullen je leven en dat heeft dwangmatige trekjes. Deurwaarder, is dat niks voor je?

Ik vind Cool! een goede film, ik heb me geamuseerd. Zoals je weet heb ik 'm bijna niet gezien want in Scheveningen hebben een kleine 2000 man ruim drie kwartier naar een leeg scherm kunnen kijken. Om 20.00 uur aangekondigd kwamen om 20.45 uur de eerste beelden. Weet je waarom? Omdat jij me genaaid hebt want in de zaal waarin jij met je fine fleur zat liepen de toespraken nogal uit. Dat wist jouw zaaltje maar dat wisten die andere 2000 gasten in de andere zalen niet, ik had zoiets van om 21.00 uur ben ik weg. Ik begrijp dat jij de premiere buiten San Fu-om hebt geregeld, dat was dan toch tamelijk knudde, ik voel me belazerd. Of liep er gewoon iets anders dan gedacht?

Het is bizar dat je San Fu beschuldigt van nogal wat gedrag dat ik eerder bij jou herken dan bij hem. In het ergste geval zijn jullie gewoon hetzelfde: eigenwijze, talentvolle, niet onaardige persoonlijkheden in het Nederlandse filmlandschap met een drive die wat minder zou kunnen. Jullie zouden die talenten moeten bundelen, daar zou een hoop moois van kunnen komen.

Maar daar gaat natuurlijk niet gebeuren door dat hufterige gedrag van je. Ik heb het je laatst in je gezicht gezegd: ik had je tien jaar niet gezien of gesproken maar de enige progressie die ik in je zie is dat je digitaal draait. En dat is net zo knap als toen ik in 1987 HP voor het eerst DTP-de: een kunstje, maar na een paar jaar kan iedereen het.

Ik zie San Fu nog wel toegeven dat hij misschien een inschattingsfout heeft gemaakt door jou zoveel schermen te 'beloven', met de beste bedoelingen. Maar kun jij het opbrengen om - waarschijnlijk voor het eerst in je leven - toe te geven dat je nu veel te ver bent gegaan? Al die jaknikkers in jouw beschermde omgeving slaan je heus wel op je schouders, maar de boze buitenwereld, ben je al zover?

Het lijkt mij dat ik er als filmfan voordeel bij kan hebben als Nederlands meest controversiele filmer door een deur kan met Nederlands meest controversiele filmdistributeur, daarom schrijf ik dit stukje
Zoals gezegd, ik ken San Fu ook al erg lang en ik vind hem een aardige, want eigenwijze vent die op zijn blaren zit als het niet anders kan maar ook geniet van de dingen die hij neerzet en dat zijn er nogal wat. Ik heb nog nooit ruzie met hem gehad wat niet hetzelfde is als het altijd met elkaar eens zijn. Toen hij ernaar vroeg heb ik hem verteld wat ik vond: ik vind Cool! een goede film en - zoals je weet - bezondig ik me er op dit moment aan om als je onbezoldigde buitendienstmedewerker een alternatief vertoningscircuit op te zetten.

Jou ken ik ongeveer net zo lang, ik heb nog altijd een tamelijk schuchter blond engeltje van een kilo of 70 voor ogen in Vertigo toen we daar ooit met SKOOP een borrel hielden. Die deed z'n mond niet open, waar is het misgegaan? Met die uitslaande brand die je nu bent maak je mooie films maar het zou nog mooier zijn als er meer mensen ze zouden kunnen zien. Of je dat nou leuk vindt of niet, je komt van je eiland niet af als je al die boten voortdurend verbrandt.

En begin nou niet te eikelen of vrijheid van meningsuiting, corruptie, molshopen en god mag weten wat nog meer. Gewoon een iets grotere jongen worden, je kunt het.

Hans van Brussel

•   San Fu Maltha durft zelf niet te mailen naar De Gezonde Roker, dus daarom overlegt Hans van Brussel van te voren met de geplaagde distributeur.
Zet 'm op jongens!


Theo van Gogh

•   Zeg Van Gogh,

Zoals ik je net al uitgebreid telefonisch vertelde overleg ik niet met San Fu over wat ik je schrijf en wat ik van je vind. Je kent de chronologie, ik heb je aangeboden om dat zonodig nog even te checken in m'n Outlook. Om precies te zijn was het Hans Nieuwkerken, zeg maar: van jouw sponsorcoördinator voor Cool!, die me op je stuk wees. Ik heb het gelezen en gereageerd. San Fu heb ik pas op de hoogte gesteld toen ik hem 's middags aan de telefoon had. Maar toen stond mijn reactie al lang op je site. Spaghetti western in de grachtergordel, is dat wat voor je. Kun je lekker lang uit je heup schieten.

Niettemin, met vriendelijke groet,

Hans van Brussel

•   Goh... Wat boeiend, al dit soort kleine privéprobleempjes van Theo van Gogh. Moet dit nu werkelijk aan het gansche volk worden gemeld? En wie zou dit eigenlijk interessant vinden? Bekende personen gebruiken m.i. iets te vaak de publieke media voor privézaken.

Th. P. M. van Es

•   Maak je niet zo druk Theo,

Binnenkort gaan de bioskopen toch wel naar de kloten, de helft van Nederland gaat, sinds je niet meer mag roken, niet meer.

Westerman

•   Beste Theo,

Met buitengewoon veel plezier je vlammende betoog gelezen over de bedremmelde molshoop.
Don't stop!!!

Met hartelijke groet van uit Londen
Jaap Zweinenberg

•   Geachte heer van Gogh,

Als kind wilde ik brandweerman worden. Is niet gelukt. Toch ben ik redelijk geslaagd in een ander beroep.
Het is duidelijk dat u "film"-maker wilde worden. Ook u bent niet geslaagd. Had dus iets anders gekozen!!!!
U schijnt een aantal films gemaakt te hebben. Bij navraag op elke plaats zal niemand de titel van een film van uw hand kunnen noemen.
U maakt nu een verschrikkelijk kabaal over het feit dat uw laatste film ("Cool") door de distributie maatschappijen geboycot wordt. Dit is een heel goedkoop excuus. Uw film is gewoon te slecht, te goedkoop, en te ordinair gericht op de opinie van het publiek waaruit u uw massale bijdrage hoopt te vinden. Zelfs dit is niet het geval en u denkt de oorzaak te vinden in het feit dat u door anderen genaaid wordt in uw streven om äls Nederlandse "filmmaker" op de nationale agenda geplaatst te worden.
Als "film"maker of regisseur bent u dus in alle opzichten door het ijs gezakt. Het pleit ook niet voor u dat u alle critici die (terecht) uw "prestaties" de grond in boren. Uw reakties hierop spreken voor zichzelf.
Waar ik veel respekt voor heb is het feit dat ik begrepen heb dat u grotendeels (of geheel???) de kosten van de produktie van uw films zelf financieert. Ik heb dit week-end een aantal films gezien op TV welke blijken te zijn uitverkoren uit een 34-tal inzendingen.!!!!. Onvoorstelbaar!!!!. De lef (en de durf) waarmee een producent dit soort films waagt in te zenden in de verwachting mee te dingen in de veronderstelling een goed produkt te hebben gemaakt geeft al te kennen wat het niveau is van de overige 30 inzenders waarvan het produkt zelfs niet in aan merking kwam om in dit programma vertoond, en zelfs niet vermeld te worden. Wat ik mij nu afvraag is : hebben al deze filmmakers hun wanprodukt zelf gefinancieerd, of hebben wij in de vorm van subsiedies hen in staat gesteld om volgende misbaksels te produceren.!!
We zullen het wel weer zien. Ik lees uw (Theo"s) bijdragen altijd met veel genoegen (en vaak ook met support). Ik snap alleen niet waar uw verschrikkelijke haat tegen de film/televisie industrie vandaan komt.

Toch, met hoogachting,
Bas W. Verhoeven.
Oosterhout,


•    Hallo Theo,

Ik ken die Japanner niet maar je neemt hem flink te grazen.
Kijk maar uit voor zijn " keris Pusaka"
Wel jammer dat die films allemaal engels worden maar ik denk dat Katja dat ook wel kan lullen of dat zusje van der.
Van niet zuipen wordt je trouwens niet perse gezelliger.

tabee,
Michel v


•    Aangaande de column 'De bedremmelde molshoop (Aflevering 2)'

Hallo Theo,

K heb net (di 28 sept na 0:30u) spontaan gebeld naar het GSM-nr van San Fu dat je in je column vermelde. Hij nam op! Ik feliciteerde hem kort met jouw column. Hij vroeg wie ik was. Ik noemde m'n naam en zei dat sommige studenten zoals ik, vanuit studie Communicatie, respect hebben voor een Vaardige Pen. Fu zei daarop dat de stukken eigenlijk meer voor studies Psychologie zijn. Heb daarop meteen een sms gestuurd dat het 'tactisch is op te nemen', en 'mocht dit bewijzen dat Fu idd neutraler is dan Theo's stuk doet vermoeden, ik maar hoop dat Fu ons Nederlanders een film als COOL gunt, en prive-ruzies met Theo ook prive oplost'.

Hartelijke groet Theo, en blijf je Grote Lijn volgen.

Johan Houkes

Ook Slijmen of Schelden ?
Inhoud | D.C.Lama | U Schreef| Archief | Service