De bedremmelde molshoop
(aflevering 5)

Hoe de pers zich laat misbruiken is altijd leuk om te zien. Neem nu Robbert Blokland, die blijkbaar per strekkende meter nieuws wordt betaald door het ANP.
Lees mee: "De opnamen van de filmthriller Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven zijn uitgesteld. De 66-jarige regisseur is maandag 18 oktober in een ziekenhuis in Los Angeles behandeld aan zijn hart. De opnames van de film zouden donderdag beginnen. Het betreft volgens Maltha een simpele ingreep. De operatie is succesvol verlopen. Verhoeven herstelt op dit moment thuis in Los Angeles. De officiële term van de ingreep is angioplastiek, in de volksmond beter bekend als dotteren. Er wordt operatief een ballonnetje in de slagader aangebracht om het bloedvat wijder te maken.
De opnamen gaan volgens Maltha nu van start in april 2005. Hij maakt wel het voorbehoud dat Verhoeven volledig hersteld is van de ingreep."
Enzovoorts.
Ik heb Blokland gebeld: "Nee, Robbert, Verhoeven wilde al naar de rechter voor de ingreep, toen het art-director's team opstapte wegens wanbetaling. Met de advocaat van Verhoeven heeft San Fu afgesproken nog één poging te doen om het budget - dat 'ie niet bij elkaar kan krijgen - los te peuteren. Het hart van Verhoeven geeft nu dekking. Als San Fu het geld nu niet meer bij elkaar krijgt, heeft 'ie altijd het hart van Paul als verontschuldiging, zie die regel over 'volledig hersteld'. Ik zou zeggen, zoek 'ns wat uit, dat schijnt heel leuk te zijn als je journalistje speelt."
Blokland: "Ik weet ook wel dat er meer aan de hand is. Maar toch is dit nieuws."
Ik vraag het me af; is het ANP bedoeld om de communiqués van een oplichter als San Fu Maltha zonder één kanttekening als nieuws te verkopen aan het onwetende publiek? Wat mij vooral bezwaart is dat Maltha de onkreukbare Blokland geen cent betaald heeft om die onzin zonder wedervraag de wereld in te krijgen. Waarom laat Blokland zich misbruiken?
Maltha is op vakantie in Australië met het vrouw'tje. Omdat teveel dronken studenten hem uit z'n nest belden, 's nachts, heeft de geplaagde distributeur een nieuw 06-nummer. Dat heb ik inmiddels, maar 't is zielig om Maltha en zijn echtgenote op vakantie lastig te vallen, dus ik wacht deze week even met het verstrekken van meneer's nieuwe 06 tot onze man weer terug is.
Intussen kunt U wel Uw sympathie betuigen met het personeel van de firma A-film, Maltha's bedrijf dat in de bioscoop aan U wordt voorgesteld met een snelle beweging door het heelal, waarna de camera omlaag valt door het wolkendek heen naar Amsterdam. Volgens één van zijn secretaresses heeft Maltha dit logo toen het nieuw was wel tien keer laten voordraaien. Hij kon er geen genoeg van krijgen, als Meester van het Universum. Dat heeft iets ontroerends, zoals ik ook moet toegeven dat het toeval geniaal bestuurd wordt door San Fu, die het gedotter in Paul wel heel goed kon gebruiken. Informeer vooral naar Maltha's zakenpartner Pim en troost hem met de gedachte dat die anti-Aids cocktails tegenwoordig heel goed werken en de ziekte tenminste vijftien jaar ophouden; 020-3445182, 020-6226345. Ik hoop dat mijn lezers veel troost kunnen bieden.
Liesbeth van Dijk, filmfinancìere:"Dankzij jou kan ik nu San Fu niet bereiken.
Moet dat nou?"
Het is niet anders.

Theo van Gogh

De bedremmelde molshoop (aflevering 1)
De bedremmelde molshoop (aflevering 2)
De bedremmelde molshoop (aflevering 3)
De bedremmelde molshoop (aflevering 4)


de Volkskrant 16 september 2004
Slijmen of Schelden ?

•   Ha die Theo,

Benieuwd of je dit stukje integraal plaatst, laat 'ns kijken.

Ik ben in de min of meer gezegende positie dat ik zowel jouw handel en wandel als die van de door jou volop geprezen San Fa Maltha de laatste tijd van dichtbij volg.
Als het gaat om ervaringsdeskundigheid doe ik volop mee, ik weet hoe makkelijk het is om met de gave van het woord emmers stront over Jan en alleman uit te storten, ik heb dat de afgelopen tien jaren - en langer - ervaren. De eerste de best boerenlul die zijn al dan niet volledige denkvermogen op 50% gebruikt, komt er al mee weg, mits geroepen. En het Internet roept iedereen, dus ook jou. Als een driejarige heb je plaats genomen, midden in de snoeptrommel en je hebt het reuze naar je zin.
Als iedereen jou nu voortdurend naait, want zo gaat het als ik je stukjes lees, al je hele werkzame leven, dan maakt jou dat een nymfomaan of hoer. Je mag zelf kiezen, maar als het steeds gebeurt, dan zoek je het toch echt zelf op.

Maar misschien wordt je toch ook gewoon minder genaaid dan je zelf denkt. Als iets anders loopt dan jij dacht of verwachtte, dan betekent dat natuurlijk niet dat je genaaid bent. Het liep gewoon anders, dat moet je met je schat aan ervaring op dat terrein herkennen.

Waarom dan toch steeds alles en iedereen afgezeken? OK, je wint prijzen genoeg maar je films zijn geen blockbusters, nooit geweest en dat zal mij persoonlijk een zorg zijn. It runs in your family en het komt laat uiteindelijk allemaal goed. Je hebt wel een publiek nodig - jij nog meer dan een ander - en als dat weg blijft zegt dat iets over je werk, in elk geval over je inschatting van wat het grote publiek wil zien. Daar had je Cool! niet voor nodig.

Cool!. Het loopt anders dan je dacht en hoopte en en dat ligt volgens jou maar aan een persoon: San Fu Maltha. Je haalt er alles bij wat je kunt bedenken tot en met z'n gezin en zoveeljarig huwelijk. En daarmee ga je veel te ver, het heeft er namelijk geen zak mee te maken. Je meent een afspraak met hem te hebben over zoveel schermen en die zijn er niet gekomen. Ben ik nou zo dom - ongetwijfeld - maar San Fu heeft geen schermen dus die afspraak kun je helemaal niet maken, jij niet en hij niet. Hij heeft films en kan proberen, dat lijkt me de aard van het beestje, om die op zoveel schermen te krijgen. Daarvoor is hij wel afhankelijk van de eigenaars van die schermen, van Pathe dus bijvoorbeeld. En stel nou eens dat Goderie een rekening met jou heeft openstaan, dan moet juist jij begrijpen dat 'ie 'm nu even vereffent, je zit zelf niet anders in elkaar. Sterker nog, je kunt niet zonder openstaande rekeningen, ze vullen je leven en dat heeft dwangmatige trekjes. Deurwaarder, is dat niks voor je?

Ik vind Cool! een goede film, ik heb me geamuseerd. Zoals je weet heb ik 'm bijna niet gezien want in Scheveningen hebben een kleine 2000 man ruim drie kwartier naar een leeg scherm kunnen kijken. Om 20.00 uur aangekondigd kwamen om 20.45 uur de eerste beelden. Weet je waarom? Omdat jij me genaaid hebt want in de zaal waarin jij met je fine fleur zat liepen de toespraken nogal uit. Dat wist jouw zaaltje maar dat wisten die andere 2000 gasten in de andere zalen niet, ik had zoiets van om 21.00 uur ben ik weg. Ik begrijp dat jij de premiere buiten San Fu-om hebt geregeld, dat was dan toch tamelijk knudde, ik voel me belazerd. Of liep er gewoon iets anders dan gedacht?

Het is bizar dat je San Fu beschuldigt van nogal wat gedrag dat ik eerder bij jou herken dan bij hem. In het ergste geval zijn jullie gewoon hetzelfde: eigenwijze, talentvolle, niet onaardige persoonlijkheden in het Nederlandse filmlandschap met een drive die wat minder zou kunnen. Jullie zouden die talenten moeten bundelen, daar zou een hoop moois van kunnen komen.

Maar daar gaat natuurlijk niet gebeuren door dat hufterige gedrag van je. Ik heb het je laatst in je gezicht gezegd: ik had je tien jaar niet gezien of gesproken maar de enige progressie die ik in je zie is dat je digitaal draait. En dat is net zo knap als toen ik in 1987 HP voor het eerst DTP-de: een kunstje, maar na een paar jaar kan iedereen het.

Ik zie San Fu nog wel toegeven dat hij misschien een inschattingsfout heeft gemaakt door jou zoveel schermen te 'beloven', met de beste bedoelingen. Maar kun jij het opbrengen om - waarschijnlijk voor het eerst in je leven - toe te geven dat je nu veel te ver bent gegaan? Al die jaknikkers in jouw beschermde omgeving slaan je heus wel op je schouders, maar de boze buitenwereld, ben je al zover?

Het lijkt mij dat ik er als filmfan voordeel bij kan hebben als Nederlands meest controversiele filmer door een deur kan met Nederlands meest controversiele filmdistributeur, daarom schrijf ik dit stukje
Zoals gezegd, ik ken San Fu ook al erg lang en ik vind hem een aardige, want eigenwijze vent die op zijn blaren zit als het niet anders kan maar ook geniet van de dingen die hij neerzet en dat zijn er nogal wat. Ik heb nog nooit ruzie met hem gehad wat niet hetzelfde is als het altijd met elkaar eens zijn. Toen hij ernaar vroeg heb ik hem verteld wat ik vond: ik vind Cool! een goede film en - zoals je weet - bezondig ik me er op dit moment aan om als je onbezoldigde buitendienstmedewerker een alternatief vertoningscircuit op te zetten.

Jou ken ik ongeveer net zo lang, ik heb nog altijd een tamelijk schuchter blond engeltje van een kilo of 70 voor ogen in Vertigo toen we daar ooit met SKOOP een borrel hielden. Die deed z'n mond niet open, waar is het misgegaan? Met die uitslaande brand die je nu bent maak je mooie films maar het zou nog mooier zijn als er meer mensen ze zouden kunnen zien. Of je dat nou leuk vindt of niet, je komt van je eiland niet af als je al die boten voortdurend verbrandt.

En begin nou niet te eikelen of vrijheid van meningsuiting, corruptie, molshopen en god mag weten wat nog meer. Gewoon een iets grotere jongen worden, je kunt het.

Hans van Brussel

•   San Fu Maltha durft zelf niet te mailen naar De Gezonde Roker, dus daarom overlegt Hans van Brussel van te voren met de geplaagde distributeur.
Zet 'm op jongens!


Theo van Gogh

•   Zeg Van Gogh,

Zoals ik je net al uitgebreid telefonisch vertelde overleg ik niet met San Fu over wat ik je schrijf en wat ik van je vind. Je kent de chronologie, ik heb je aangeboden om dat zonodig nog even te checken in m'n Outlook. Om precies te zijn was het Hans Nieuwkerken, zeg maar: van jouw sponsorcoördinator voor Cool!, die me op je stuk wees. Ik heb het gelezen en gereageerd. San Fu heb ik pas op de hoogte gesteld toen ik hem 's middags aan de telefoon had. Maar toen stond mijn reactie al lang op je site. Spaghetti western in de grachtergordel, is dat wat voor je. Kun je lekker lang uit je heup schieten.

Niettemin, met vriendelijke groet,

Hans van Brussel

•   Goh... Wat boeiend, al dit soort kleine privéprobleempjes van Theo van Gogh. Moet dit nu werkelijk aan het gansche volk worden gemeld? En wie zou dit eigenlijk interessant vinden? Bekende personen gebruiken m.i. iets te vaak de publieke media voor privézaken.

Th. P. M. van Es

•   Maak je niet zo druk Theo,

Binnenkort gaan de bioskopen toch wel naar de kloten, de helft van Nederland gaat, sinds je niet meer mag roken, niet meer.

Westerman

•   Beste Theo,

Met buitengewoon veel plezier je vlammende betoog gelezen over de bedremmelde molshoop.
Don't stop!!!

Met hartelijke groet van uit Londen
Jaap Zweinenberg

•   Geachte heer van Gogh,

Als kind wilde ik brandweerman worden. Is niet gelukt. Toch ben ik redelijk geslaagd in een ander beroep.
Het is duidelijk dat u "film"-maker wilde worden. Ook u bent niet geslaagd. Had dus iets anders gekozen!!!!
U schijnt een aantal films gemaakt te hebben. Bij navraag op elke plaats zal niemand de titel van een film van uw hand kunnen noemen.
U maakt nu een verschrikkelijk kabaal over het feit dat uw laatste film ("Cool") door de distributie maatschappijen geboycot wordt. Dit is een heel goedkoop excuus. Uw film is gewoon te slecht, te goedkoop, en te ordinair gericht op de opinie van het publiek waaruit u uw massale bijdrage hoopt te vinden. Zelfs dit is niet het geval en u denkt de oorzaak te vinden in het feit dat u door anderen genaaid wordt in uw streven om äls Nederlandse "filmmaker" op de nationale agenda geplaatst te worden.
Als "film"maker of regisseur bent u dus in alle opzichten door het ijs gezakt. Het pleit ook niet voor u dat u alle critici die (terecht) uw "prestaties" de grond in boren. Uw reakties hierop spreken voor zichzelf.
Waar ik veel respekt voor heb is het feit dat ik begrepen heb dat u grotendeels (of geheel???) de kosten van de produktie van uw films zelf financieert. Ik heb dit week-end een aantal films gezien op TV welke blijken te zijn uitverkoren uit een 34-tal inzendingen.!!!!. Onvoorstelbaar!!!!. De lef (en de durf) waarmee een producent dit soort films waagt in te zenden in de verwachting mee te dingen in de veronderstelling een goed produkt te hebben gemaakt geeft al te kennen wat het niveau is van de overige 30 inzenders waarvan het produkt zelfs niet in aan merking kwam om in dit programma vertoond, en zelfs niet vermeld te worden. Wat ik mij nu afvraag is : hebben al deze filmmakers hun wanprodukt zelf gefinancieerd, of hebben wij in de vorm van subsiedies hen in staat gesteld om volgende misbaksels te produceren.!!
We zullen het wel weer zien. Ik lees uw (Theo"s) bijdragen altijd met veel genoegen (en vaak ook met support). Ik snap alleen niet waar uw verschrikkelijke haat tegen de film/televisie industrie vandaan komt.

Toch, met hoogachting,
Bas W. Verhoeven.
Oosterhout,


•    Hallo Theo,

Ik ken die Japanner niet maar je neemt hem flink te grazen.
Kijk maar uit voor zijn " keris Pusaka"
Wel jammer dat die films allemaal engels worden maar ik denk dat Katja dat ook wel kan lullen of dat zusje van der.
Van niet zuipen wordt je trouwens niet perse gezelliger.

tabee,
Michel v


•    Aangaande de column 'De bedremmelde molshoop (Aflevering 2)'

Hallo Theo,

K heb net (di 28 sept na 0:30u) spontaan gebeld naar het GSM-nr van San Fu dat je in je column vermelde. Hij nam op! Ik feliciteerde hem kort met jouw column. Hij vroeg wie ik was. Ik noemde m'n naam en zei dat sommige studenten zoals ik, vanuit studie Communicatie, respect hebben voor een Vaardige Pen. Fu zei daarop dat de stukken eigenlijk meer voor studies Psychologie zijn. Heb daarop meteen een sms gestuurd dat het 'tactisch is op te nemen', en 'mocht dit bewijzen dat Fu idd neutraler is dan Theo's stuk doet vermoeden, ik maar hoop dat Fu ons Nederlanders een film als COOL gunt, en prive-ruzies met Theo ook prive oplost'.

Hartelijke groet Theo, en blijf je Grote Lijn volgen.

Johan Houkes

Ook Slijmen of Schelden ?
Inhoud | D.C.Lama | U Schreef| Archief | Service